Warsztaty kulinarne w Domu Kultury w Wilkowie
W okresie wakacyjnym Dom Kultury w Wilkowie zorganizował po raz pierwszy warsztaty kulinarne, które zostały skierowane do dzieci i młodzieży.
Pierwsze zajęcia odbyły się już 5 lipca, na których mali kucharze uczyli się przygotowywania tradycyjnych pierogów z farszem ziemniaczano-twarogowym, doprawionym solą, pieprzem i przesmażoną cebulką. Wszystkie dzieci próbowały swoich sił przy rozwałkowywaniu ciasta na odpowiednią grubość, tak aby brzegi pierogów dobrze się sklejały. Każdy po wykrojeniu okrągłych kształtów nakładał farsz do środka i lepił swoje pierogi. Następnie każda porcja potrawy lądowała we wrzącej wodzie i gotowała się przez kilka minut. Smakołyk przypadł wszystkim do gustu i znikał z talerzy w szybkim tempie. a te które zostały, powędrowały z dziećmi do ich domów.
Kolejne warsztaty kulinarne odbyły się w 23 sierpnia, wówczas dzieci zostały zaproszone do wspólnego przyrządzania pizzy. Uczestnicy sami wyklejali ciastem swoje formy do pieczenia, a następnie nakładali wcześniej odpowiednio przygotowane, ulubione dodatki, wśród nich znalazły się: ser żółty, ser mozarella, kiełbaska, szynka, kukurydza, papryka, pieczarki. Po upieczeniu był oczywiście czas na próbowanie swoich wyrobów kulinarnych.
Warsztaty przebiegały w miłej, rodzinnej atmosferze, podczas których, każdy mógł spróbować swoich sił. Dzieci wykazały się dużym zainteresowaniem tematyką kulinarną jak również zręcznością, a także chęcią do wspólnej pracy. Wyraziły chęć udziału w tego rodzaju przedsięwzięciach w przyszłości i z niecierpliwością oczekują kolejnych zajęć kulinarnych.
Anna Trojanowska