Konkurs kulinarny “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”
Pan Andrzej Buła, Marszałek Województwa Opolskiego, zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”.
W tym roku, ze względu na sytuację związaną z wystąpieniem Covid-19, zmuszeni byliśmy odwołać Dożynki Wojewódzkie oraz jubileuszową edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Aby jednak utrzymać ciągłość dbania o tradycje kulinarne naszego regionu, zapraszamy serdecznie do udziału w konkursie on-line.
Celem konkursu jest ocalenie od zapomnienia kuchni tradycyjnej, którą pamiętamy z rodzinnego domu. Niektóre receptury odtwarzamy wiernie, a na inne szukamy nowego sposobu przygotowania i podania. Ten konkurs daje właśnie taką możliwość. Z jednej strony zachęcamy do pokazania rodzinnych tradycji kulinarnych, a z drugiej czekamy na pomysły współczesnych modyfikacji starych przepisów.
Konkurs skierowany jest do:
- mieszkańców województwa opolskiego (osób fizycznych),
- kucharzy reprezentujących firmy gastronomiczne,
- właścicieli gospodarstw agroturystycznych, które działają na terenie województwa opolskiego,
- miłośników kuchni lokalnej, zrzeszonych w organizacjach formalnych (KGW, stowarzyszenia, fundacje i inne).
Do konkursu można zgłaszać DANIA OBIADOWE w dwóch kategoriach:
- „Przepisy ze starych zeszytów”
- „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”
Zgłoszenie dania obiadowego w kategorii „Przepisy ze starych zeszytów” powinno zawierać:
- Prawidłowo wypełnione i podpisane zgłoszenie (Załącznik nr 1).
- Dobrej jakości zdjęcia w formacie .jpg (maksymalnie trzy) wykonanej potrawy.
- Dodatkowo, jeśli jest możliwość, dobrej jakości zdjęcie, skan lub kserokopię starego przepisu np. z rodzinnego zeszytu z przepisami kulinarnymi i/lub zdjęcie osoby wykonującej potrawę i/lub krótki filmik z procesu wykonania potrawy.
- Podpisaną zgodę i oświadczenia dot. posiadania praw autorskich do zdjęć, akceptacji regulaminu oraz dot. przetwarzania danych osobowych.
Zgłoszenie dania obiadowego w kategorii „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie” powinno zawierać:
- Prawidłowo wypełnione i podpisane zgłoszenie (Załącznik nr 2).
- Dobrej jakości zdjęcia w formacie .jpg (maksymalnie trzy) wykonanej potrawy.
- Dodatkowo zdjęcie osoby wykonującej potrawę i/lub krótki filmik z procesu wykonania potrawy.
- Podpisaną zgodę i oświadczenia dot. posiadania praw autorskich do zdjęć, akceptacji regulaminu oraz dot. przetwarzania danych osobowych.
Zgłoszenia wraz z załącznikami należy przesyłać w terminie do 31 lipca 2020 na adres mailowy lub pocztą tradycyjną (decyduje data stempla pocztowego) na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego ul. Piastowska 14, 45-082 Opole z dopiskiem „Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”.
Na Zwycięzców czekają nagrody!
- I miejsce – obiad w wybranej restauracji będącej członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie do kwoty 500 zł.
- II miejsce – obiad w wybranej restauracji będącej członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie do kwoty 400 zł.
- III miejsce – obiad w wybranej restauracji będącej członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie do kwoty 200 zł.
- Wyróżnienia – pakiety z produktami żywnościowymi wytworzonymi przez członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie.
Lista restauracji należących do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie znajduje się na stronie internetowej www.dziedzictwokulinarne.opolskie.pl.
W razie pytań, zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu: 77 44 82 108 i 77 44 82 109.
Załączniki: